Ezek olyan ételek, melyeket még soha nem próbáltam ki, sőt az édesköményről még csak nem is hallottam...Lőjetek le, de tényleg nem hallottam. Vele először a szokásos Lidl mustrán találkoztam. Férjemnek esett a kezébe, mondom , na jó , levesnek jó lesz. Sokáig is pihent a hűtő szekrény zöldség osztályán, de aztán csak megjött az ihlet, és elkészítettem életem első édesköményes levesét. Nagyon is tartottam a használatától, hisz még soha nem volt vele dolgom, és nem tudtam, hogy viselkedik. De, mint főzni szerető háziasszony gondoltam jól jön egy kis recept frissítés.
Akkor lássuk is a receptet:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 db édeskömény
- 1 db burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál édeskömény mag
- 1 db csillag ánizs
- 2 ek olíva olaj
- 1 l szárnyas alap lé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 100 ml tej
- 100 ml főző tejszín
- 1 teáskanál citromlé
- A zöldségeket megtisztítjuk. Az édesköményt durva darabokra vágjuk, a burgonyát kockákra vágjuk, a hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk.
- A hagymát az olíva olajban megdinszteljük, hozzáadjuk az édesköményt, és további 2 percig dinszteljük. Felöntjük a levessel, hozzáadjuk a burgonyát és a fokhagymát.
- Az édeskömény magokat és a csillag ánizst egy tea tojásba tesszük, majd a levesbe. Az egészet megfőzzük.
- Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, és felfőzzük. A tea tojást kivesszük, és a levest pürésítjük. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük.
- A levest tányérokba osztjuk, és tejszín habbal, édeskömény zölddel és néhány csepp olíva olajjal díszítjük.
Jelentem a leves bevált, részemről még a fűszerezésén kellene majd javítani, de az állagával teljes mértékben meg voltam(unk) elégedve. Számomra, mint zöldség hozzá való, nagyon bevált, és van egy olyan érzésem, hogy még volt szerepelni a napi menünkben.
Mostanában rákaptam a muffin sütögetésre. Több ízesítésűt kipróbálta az utóbbi időben: aszalt gyümölcsöset, csokis-banánosat, narancsosat, csak hogy a legutolsókat említsem. Ez alkalommal a sachero muffin fogott meg. Erről a fajtáról Reni barát nőmtől hallottam. Bogarat ültetett a fülembe, és muszáj volt megtudnom, milyen egy sacheros muffin. Receptet a neten már nem nehéz találni, ahogy manapság más receptet sem nem nehéz általában. Az ízvilága nagyon bejött: étcsoki baracklekvárral tetején egy kis fehér csokival. Mondhatom, nekem mint csoki rajongónak, sikeres választás volt, és még ízlett is, és nem csak nekem. Élveztem is a sütést, mivel már reggel nekiláttam, hogy időben, a látogatók érekezése előtt elkészüljek.
Maga a recept:
Maga a recept:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg margarin
- 2 db tojás
- 15 dkg cukor
- 10 dkg sárgabaracklekvár
- 15 dkg finomliszt
- 1 kk sütőpor
A tetejére
- 3 ek sárgabarack lekvár
- 50 g torta bevonó
- 5 dkg fehér csokoládé
- 1 ek főző tejszín
- A muffintepsit kibéleljük papír kosárkákkal.
- A darabokra tört csokit felolvasztjuk a margarinnal, félretesszük, megvárjuk, míg langyosra hűl.
- A tojásokat a cukorral habosra verjük robot géppel, majd fa kanállal hozzádolgozzuk az olvasztott csokit és a barack lekvárt (10dkg-ot). A lisztet elkeverjük a sütőporral és kisebb adagokban az előzőekhez keverjük.
- Melegítsük elő a sütőt, öntsük a tésztát a formákba, majd 22 percig süssük.
- A kihűlt muffinokat megkenjük a barack lekvárral, majd 20 percre a hűtőbe tesszük.
- Felolvasztjuk a bevonót és egyenletesen rácsurgatjuk a muffinok tetejére.
- A fehér csokit felolvasztjuk a tejszínnel, és ha a csoki máz megdermedt, rácsurgatjuk a fehér csokit.
Nos, amit még tanulni kell, az a torta bevonó, valamint a fehér csoki- főző tejszín kombináció elkészítésének tökéletes elsajátítása. Ugyanis mindkettő kissé hígabbra sikeredett a kelleténél, de hála Istennek az összhangon nem rontott semmit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése