...amit anyu születésnapja alkalmából sütöttem, mint az ajándék egy részeként. A tortát csütörtökön reggel, capuccinom iszogatása közben válaszatottam ki. Magam elé tettem az összes létező és nem létező szakácskönyvemet, és mazsolázgattam, a hozzávalók olvasása közbden pedig járt az agyam, milyen igredienciák vannak a kamránkban. Gondolom, senki, aki ismer nem lepődik meg (ém magamon már lassan nem tudok) azon, ha azt mondom, PONT annyi dió és kakakó volt raktáron, amennyit a recept diktált, és amire éppen a száraz hozzávalók összeöntése alkalmával jöttem rá. Egy grammal sem volt több, sem kevesebb. Na ezt nevezem szerencsének.:)
Átnézve az ötödik receptes könyvemet, erre esett a választásom. Nem kellett hozzá sok minden, sőt idő sem. Nagyon is örültem, hgy sikerült ilyen kis idő alatt megtalálni a megfelelőt, ugyanis életem első tortáját csak nagy sokára sikerült kiválasztanom. Hetekig keresgéltem a gasztroblogokon, olyat amit még én is, egy tortakezdő is meg tud sütni. De végül is úgy érzem, nem vallottam kudarcot. Ezért is bátorkodtam anyut is meglepni egy szülinapi tortával. A recept származási helye egy szlovák, csak süti-és tortarecepteket tartalmazó szakácskönyv, amit még talán két éve vehettem egy közös nagy bevásárlás alkalmával.
Ha valakit esetleg érdekel a sütési folyamat, leírom:
Hozzávalók:
- 300 g pirított és darált dió,
- 75 g kakaópor,
- 5 tojás,
- 200 g cukor,
- 100 g vaj,
- egy csipetnyi só,
- porcukor és kakaó meghinteni a torta tetejét,
- vaj a tortaformát kikenni.
Elkészítés:
- A sütűt előmelegítjük 175 fokra, valamint egy 26 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki vajjal.
- A darált és megpirított diót keverjük össze a kakaóporral. A tojásokat törjük fel és válasszuk szét a fehérjéket a tojássárgáktól.
- A tojássárgákat 125 g cukorral keverjük habosra. A vajat olvasszuk fel, hagyjuk kissé lehűlni és keverjük hozzá a cukros-sárgás masszához.
- A tojásfehérjéket egy csipetni sóval habarjuk kemény habbá. A tojárssárgás masszához adjuk hozzá a diós-kakakós keveréket majd legvégén a fehér habot.
- A csomómentesre kevert masszával töltsük meg formát és tegyük be a sötőbe úgy 40 percre. Miután kihűlt, vegyük ki a formából és szórjuk meg porcukorral és kakaóval.
Én a porcukor helyett étcsokival vékony csokicsíkokat húztam keresztbe az egész tortára, majd körbe raktam narancsdarabkákkal, illetve középre csináltam egy virágfejet. Anyu még pénteken(csak vasárnap volt a szülinapja) meglepetük, csak úgy a semmiből. Nem akartam addig várni, a torta miatt. A torta mellé kapott két virágcsokrot. Nagyon örült neki, pezsgőt is bontottunk, és a tortát is felfaltuk. Vasárnap szülinapi ebéd, koccintás és ajándékozás volt még. Móni sógornőm pénteken munka miatt nem tudott ott lenni.
És ahogy nekem sikerült:
A virágok:
Bátyámtól, orchidea kis, vízzel töltött ampullában.
Ez pedig tőlünk, királyliliom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése