2016. április 13., szerda

Álomutazás #3


Ma ismét útnak indulok. Célomnak  most Dániát tűztem ki. Még sosem jártam ott, nem tudom miről híresek, vagy éppen nem híresek, mit esznek, vagy isznak, mit érdemes megnézni, ha az ember arra jár. De hisz nem is kell nagyon erről ábrándoznom, mivel ennek a posztsorozatnak legfőképp az a célja, hogy azon országokat, tájakat fedezhessek fel, amiket eddig kimaradtak vonzáskörzetemből. És miért pont Dánia? Én sem tudom. Csak úgy gondolkoztam mi lehetne Hollandia után az az ország, amit ha tehetném meglátogatnám. És láss csodát... Akkor hadd lám azt a Dániát.

Pár tudnivaló
Dánia, vagy hivatalos nevén Dán Királyság (dánul: Kongeriget Danmark), egy skandináv ország Észak-Európában. Az ország határait délen Németország, északon Norvégie, keleten pedig az Öresund tengerszoroson épült Öresund hídon át Svédország jelenti. A Dán Királyság magába foglalja az Atlanti-óceánon található két autonóm államot, Grönladot és a Feröer-szigeteket. Dánia területe 43 094 négyzetkilométer, mellyel a világ 133. és az Európai Unió 22. legnagyobb országa. Dánia fekszik a Jylland félszigeten, valamint több mint 400 kisebb-nagyobb szigeten a Balti-tenger és az Északi-tenger között, melyek közül mindössze 76 lakott. A szigeteket számtóföldek, homokos tengerpartok, alacsony magasság és mérsékelt jellemzi.
Dánia a világ egyik legrégebbi királyságaként, 1849. június 5-e óta számít alkotmányos monarchiának és parlamentális demokráciának, felváltva ezzel az abszolút monarchia rendszerét. Jelenlegi uralkodója és államfője II.Margit. A kormány és a nemzeti parlament, azaz a Folketing ülésezik az ország fővárosában és egyben legnagyobb városában, Koppenhágában, ami egyben a legfontosabb kereskedelmi központja Dániának. Az ország 1973 óta tagja az Európai Uniónak, valamint tagja többek között a NATOnak, az Északi Tanácsnak, az OECDnek, az EBESZnek és az ENSZnek is, továbbá részese a szabad átjárást biztosító schengeni övezetnek. - wikipédia
www.pinterst.com

Egy kis történelem
A vikingek őshazája ma formatervezőiről, építészeiről, Hans Christian Andersenről és a lego játékról híres. A nemzetközi közvélemény szerint Dánia barátságos, elégedett lakosságú jóléti állam, ahol az emberek hosszú, boldog életet élhetnek. Társadalma az egyenlőség elvén alapul, de megőrizte a királyság romantikus díszét. Békeszerető állam, bár minden férfi állampolgárának kétéves katonai szolgálatot kell teljesítenie. Ez a Balti- és az Északi-tenger között fekvő szerencsés ország Európa egyik legkisebb állama: mindössze fél magyarországnyi. A középkorban (9-12. sz.) azonban komoly európai hatalom volt. 990-től 1066-ig például adót szedett Angliától (ez volt a danegeld) azért, hogy visszatartsa híres tengerjáró harcosait, a vikingeket. Nagy Knut, Anglia 1016-tól 1035-ig uralmon volt dán királya egyesítette Angliát és Norvégiát (1028-35) Dániával, megteremtve az északi-tengeri Dán Birodalmat. Az óriási kiterjedésű állam magában foglalta a mai Svédországot, Norvégiát, Schleswig-Holsteint és Izlandot. Feröer szigetei és a hatalmas területű Grönland (Kalaallit Nunaat) ma is Dánia széles körű önkormányzattal rendelkező területe. - szallashelyek-utazas.info

Turista etikett

  1. A dánok nagyon sokszor, gyakran mondják azt, hogy köszönöm. Udvarias a külföldi látogató részéről, ha ezt a szokásukat ott követjük. Ugyanakkor csupán formalitásból nem szokták megkérdezni: Hogy vagy?. Akkor teszik fel ezt a kérdést, ha igazán kíváncsiak a válaszra (ne úgy mit a briteknél). A dánok elvárják a turistától is, hogy ugyanolyan udvarias legyen, mint - jellemzően - ők.
  2. Dániában komolyan veszik a nők egyenjogúságát. Nem csak a dán nők, hanem a dán férfiak is visszatetszéssel fogadják azt, ha a külföldi turista bármilyen a női nemet sértő, szexista megjegyzést tesz. A dán nők nagyon nagyon rossz néven veszik, ha egy férfi tiszteletlenül, lenézően beszél velük. Ha dánokkal találkozunk, ismerkedünk és kezet akarunk rázni, akkor először a nővel, és csak aztán a férfival, demonstrálva, hogy még véletlenül sem tekintjük a nőt másodrangúnak.
  3. A dánok beszélgetés, találkozás során nem szeretik, ha a testüket idegenek, nem családtagok, szeretetteik megérintik. Tehát haverkodásból se ütögessük a vállukat, ne gesztikuláljunk úgy, hogy közben megérintjük őket.
  4. A dánok nincsenek oda a azért, ha dicsérjük a ruházatukat. Alapvetően puritán beállítottságúak, és bár divatoznak, de nem szeretik a külsőségekre tett udvariassági megjegyzéseket.
  5. Dániában nem kell borravalót adni, mert nem várják el. Ha ennek a megállapításnak az ellenkezőjét érzékeljük, akkor az azért van, mert a borravaló elvárását érzékeltető szolgáltató nem dán, hanem borravalóhoz szokott országból való bevándorló.
Koppenhága, Botanikus kert

Érdekességek

"Úgy könnyű boldognak lenni, hogy a dánok kevesebbet dolgoznak, mint a világ nagy része, viszont antidepresszáns-fogyasztásban EU-másodikok, és övék a világ legnagyobb magánadóssági aránya. Rákban világelsők: minden 100 ezer emberre 326 diagnosztizált rákbeteg jutott 2008-ban. A vonatok a közhiedelemmel ellentétben sokszor késnek. Felmérések szerint nő a társadalmi egyenlőtlenség, egy neves elemző szerint„a dán vidék az idősek, munkanélküliek, nem nyugati bevándorlók és 22 millió antibiotikumokkal telepumpált disznó gyűjtőhelye lett."

"Dániában és a többi északi országban a világ legjobban működő szociális rendszere létezik, amit „északi modell” néven emlegetnek. A lényegét egyszerűen meg lehet fogalmazni: születéstől a halálig minden társadalmi nehézség ellen oltalmat nyújtanak a betegségtől a munkanélküliségen át egészen az öregkori ellátásig. Ez az ellátás minden egyes állampolgárnak teljes körűen és ingyenesen jár jövedelemtől függetlenül. A helyi önkormányzatok biztosítják, amelyeknek ehhez mérten igen kiterjedt és világszínvonalú intézményrendszer áll rendelkezésükre. Ilyen pofonegyszerű az egész."

"A dánok alapvetően becsületesek, szorgalmasak, megbízhatóak, a másságot minden esetben természetesnek fogadják el.A dánok bizonyos szempontból ,,Skandinávia olaszai": az északi népek közül ők a legnyitottabbak, legközvetlenebbek, leglazábbak. Szeretnek enni-inni, egy mondásuk is úgy szól: élvezd az életet - most! A mentalitásból adódóan szinte nincs olyan téma, amiről nem beszélnének szívesen, legyen az család, időjárás, hobbi, utazások, sport (főleg foci és kézilabda). Vannak azért tabutémák is, mint például a vallás, a politika, a szexuális identitás és a jövedelmek." 

Koppenhága


"Az individualizmus (ők eufemisztikusan függetlenségnek nevezik) nagyon sok más területen is megnyilvánul. Például az emberek nem állnak szóba, nem ismerkednek a másik emberrel utcán, járművön, vagy bárhol másul spontán módon. A kapcsolatteremtésnek szinte kizárólagos helye az iskola és a munkahely, ahol viszont nagyon nyitottak és segítőkészek. Valamiért azonban nagyon szeretnek egymásról elkülönülve élni és működni. Ha például közösen mennek étterembe, akkor még a legnagyobb lerészegedés után is gondosan kiszámolják, ki mennyit fogyasztott; a kölcsönös meginvitálás egyáltalán nem szokás. Ennél azonban bizarrabb példa is van: a házasfelek (!) néha házasság után is megmaradnak korábbi külön-külön lakásukban! Ez a jelenség jól példázza, hogy a családok mennyire eljelentéktelenednek, széthullanak. Van egy mondásuk, amely szerint míg másutt a szülőknek van több gyermeke, addig itt a gyerekeknek van sok szülője. És ez nemcsak hogy igaz, hanem teljesen normálisnak is számít: majdhogynem elvárás, hogy egymás után több kapcsolatot is létesítsenek életük során az emberek."

"Dániában rendkívül magas színvonalra fejlődött az emancipáció, ami számos dologban tetten érhető. A családban férj és feleség egyenrangú (nemcsak egyenjogú) - tehát nemcsak a nők, hanem a férfiak is felszabadultak a korábbi keretek (korlátok) alól. Mindkettő egyformán veszi ki a részét a gyereknevelésből, bármelyik szülő elmehet gyesre, és teljesen általános esténként babakocsit toló apukákat látni az utcákon, hogy anyukának is jusson magára negyed óra.
Társadalmi nem úgyszólván nem létezik. Miért állítom ezt? Viselkedésében semmi nem különbözteti meg egymástól a nőket és férfiakat: a nők nem mennek előre az ajtóban, és a férfiak nem cipekednek többet."

 A dán konyha

"A dán gasztronómiát ismerők szerint a meleg konyha finom, a hideg pedig, még annál is finomabb. Ezt bizonyítja, hogy a koppenhágai Noma éttermet néhány éve a világ legjobbjának választották. A dánok szívesen büszkélkednek specialitásaikkal, például a sajtokkal, sonkákkal és szalámikkal, a tengeri étkekkel, söreikkel és röviditalukkal az aquavittal (jelentése: életerő). Az aquavittet vacsorák alkalmával, étkezés előtt, alatt és után is szívesen fogyasztják. Egyre elterjedtebb náluk a bor. Sok országot lepipálnak kávéfogyasztásban, a nap folyamán szinte folyamatosan kávéznak, finom, az eszpresszónál gyengébb kávét isznak. A dánok gyakran és szívesen járnak étterembe kikapcsolódni a napi elfoglaltságok után, ám a magyar turistának nem nehéz hamar észrevenni a hazainál jóval magasabb árszintet. " 

dán fasírozott

"A tradicionális dán konyha nagyon egészségtelen. A "dansk julemad", vagyis a karácsonyi menü köztudottan az egyik legkevésbé jótékony hatású az egészségünkre nézve. Burgonya, kacsasült, sült szalonna, SZÓSZ, vörös káposzta, MÉG SZÓSZ, MÉG BURGONYA karamellbe forgatva (legutóbbi egyébként isteni finom). Persze mi sem eszünk minden nap gulyást és töltött káposztát. Ők sem. Szeretnek enni, élvezik az értékes alapanyagok felkutatását, a jó borokat, a különleges éttermeket, és a legtöbb család meg is engedheti magának ezeket. Hétköznapokban rengeteg rugbrød fogy, szerintem hosszú távon nem tudnak létezni nélküle.:) Azt is megfigyeltem, hogy azok a dán háziasszonyok, akiknek van idejük ilyesmire, imádnak saját kenyeret meg bucikat sütni otthon. A "pølsevogn", vagyis a virsli-kolbász-hot-dog árusító kocsi szintén nagyon népszerű. Az első "kocsit" 1920-ban állították szolgálatba, az ötlet természetesen Németországból származik. Érdekes, ha valaki megérkezik a koppenhágai repülőtérre, az első illat, amivel csomagjai átvételénél Dániában találkozik, egyértelműen a hot-dog-é." 

Látnivalók

Aarhus

www.pinterest.com

Aarhus (így ejtendő: arhusz, elnyújtott a-val) Dánia második legnagyobb városa, kb 260 ezer lakossal. Aarhus egy jelentős kikötőváros Jylland (djülen) félsziget keleti oldalán.
Fő látnivalók: Marselisborg kastély, a királyi család nyaralója, a középkori székesegyház,  a Miasszonyunk templom, óváros, egy szabadtéri falumúzeum (valójában a városon belül).

Odense

www.pinterest.com

Odense a dániai Fyn (Funen) sziget legnagyobb városa (172 ezer lakos), egyben a skandináv ország harmadik legnagyobb városa. Turista számára mindenképpen figyelemre méltó város az aranyos utcaképeivel (óváros 15. és 16 századi kis házakkal)), a nagy mesemondó, Andersen házával, a boltokkal, esti szórakozási lehetőségekkel, a gazdag kulturális örökségével. Odese biztonságos város, de éjszaka tanácsos elkerülni a Vollsmose nevű negyedet.
Odense nevét a dánok valahogy így ejtik ki: ondze vagy ondse.
Fő látnivalók: Óváros, Egeskov vár,  Andersen-múzeum, Andersen-kert, Vasúti múzeum.

Helsingör

www.pinterest.com

Történelmi emlékekben dús, csinos kisváros, amelynek (főleg Hamlet miatt) híres kastélyából (Kronborg) át lehet látni Svédországba (pontosan Helsingör svéd testvérvárosa, Helsingborg látható). A régi város tele van kávézókkal, éttermekkel, üzletekkel, főleg a főtér környékén. A kicsi városközpontban sok a szép műemlékház, és kellemes (sportos cipőben) a macskaköves utcákon sétálgatni. Rokonszenves, hogy a helyiek többsége nem autózik, hanem kerékpárral közlekedik. Kedvesek, segítőkészek a turistákkal. Nagyon látszik, hogy milyen jól élnek. A kocsmákban hétvégeken nem ritka látvány a részeg svéd, ugyanis Dániában a pia valamivel olcsóbb, mint odaát.

Legoland( Billund város)


www.pinterest.com

A különböző attrakcióknál hosszas sorban állásokra kell számítani (akár félórásokra is, egyenként). Nagyon nagy a tömeg a park területén, még hétköznapokon és a nyári főszezonon kívül is! A sok várakozás és a tömeg miatt kell legalább 2 nap a Legoland felfedezéséhez. Nyáron még a fagyiért is 15 percet kell sorban állni. Drága a belépőjegy, drága minden ott. Viszont az egész profin megcsinált, nagyon gondozott, kulturált, tökéletesen tiszta. Nagyon népszerű a szellemház és az elektromos autók (az utóbbiért extra fizetni kell).


www.pinterest.com
Dániát Svédországgal összekötő közúti-vasúti híd, a legnagyobb Európában.

Remélem meghoztam a kedveteket egy kis Dániára.

Nincsenek megjegyzések: