2016. május 9., hétfő

Házprojekt: padlás és vakolási előkeszületek



Ááááá nagy az öröm Veressék háza táján!! Végre jönnek a vakolók!! Ez volt az, ami miatt minden nagyobb belső munka váratott magára. Ha minden igaz kedden délelőtt nekifognak a ház belső vakolásának, és hogy megerősítsék a tényt, már véghez vittek pár előkészületi munkát is. A fő muftinkkal, vagyis aki a közvetítőnk volt, és a vakolók anyagbecslőjével leegyeztük a részleteket. Sima felületű vakolás lesz, a fürdőben a régi klasszikus, durvább felületű, mivel arra jobban tapad a csempe. Úgy érzem, érezzük, megérte kivárni, avagy a türelem rózsát terem. A múlt héten már le kellett beszélnem a férjecskémet, hogy még nem hívjunk, még várjunk, hiszen volt már ilyen lassabb, monoton időszakunk, és akkor is idővel beindultak a dolgok. Nagyon is, minél lassabban haladtak, annál gyorsabban behozták magukat. Na de, hogy azért "kézzel fogható" eredménnyel is szolgáljak, mára a padlás tér képes beszámolójával készültem. Szerencsére most is volt segítség, sőt több is mint számítottuk, amit nem bírunk elégszer megköszönni. Én mint egyedüli nő, ott álltam a telefonommal, és kattintgattam, de közben mosoly is ült az arcomra. Négy pasi, és mindegyik mondta és csak mondta, hogy így meg így kellene csinálni, de lényeg hogy egyikük sem csinált még préselt fából padlás teret. Végül is azonban nem bizonyultak rossznak az elképzelések, de mindenben meg tudtak egyezni. 

Az idő is nagyon kedvezett, habár a tetőtérben már inkább volt melegebb, mint hűvösebb, de ezen felül is kellemesebb volt benn a házban a mint kinn a verő napsütésben.

Az előkészóletek: az ajtórámák széleit ilyen rácsos szerkezetű listákkal látták el, hogy majd pontos legyen az falak-élek vakolása, a falakat lekenték penetrákkal.

Az ablakoknál is ugyanez látható.

Valamint a hátsó szobák ablakait befedték fóliával.

A vakoló csapat a nappalink közepét telerakták a szükséges munkakellékekkel: létrával, vakoló anyaggal, ablak-ajtó listákkal, és az az ablakpárkányok alá kerülő kiegyenesítő műanyaglistákkal. 

Maga a padlás tér alaplecei, ezekre szegelték rá a nagy préselt falapokat, mint a rakodó helyiség alapjaként. Ez a kép a garázsfelúl készült, még átnyúl a nappali fölé is.

Ennyivel lesz nagyobb. Azért is volt szükséges magasítva tenni, a vastag leceket használva, hogy ne zavarjon majd be a menyezet szigetelése, és így nem fog közvetve érintkezni a préselt falap és a szigetelő anyag.

Itt épp folyamatban az első falap feladása, elhelyezése, illetve leszögelése, és már állunk is rajta.

Hogy azért más, hozzám hasonló nő is tudja, mi az a OSB préselt fa, én először USB-nek értettem....:-)). Itt most illik röhögni.

Le is kell mérni a padlásfeljáró paramétereit, hogy beilljen a képbe.

Utána lehet csak kivágni a nyilást a feljárónak.

Meg is van, és "na apu akkor dobjuk is fel Tamásnak."

Az utolsó simítások befejezés előtt, természetesen nem ez lesz a végső verzió. A nappali felől szükségesebb volt befejezni, mert az a szoba még beköltözés előtt lesz komplett kész, míg a garázs, majd ha már ott lakunk, de a ott is ki lesz vakolva.

A mostani állapot:




Az oldalsó falaknál nem voltam ott, keresztanyai kötelességeimnek tettem eleget. Gabit átfuvaroztam a szomszéd faluba, zumba fellépése volt. Csatlakozott hozzánk a kis Zsófi is, aki amint zenét hall, már rázza is ritmusra. Voltak gyerekfoglalkozások is: ugrálóvár, trampolin, régi középkori gyerekjátékok, és amit a legjobban élveztünk, az a hatalmas buborék fújás. Egy nagy lavórba szappanos vizet öntöttek, adodt  volt két nagy, vékony zsineggel összekötött fa pálca, és azzal a szél forgása segítségével nagy buborékokat   kellett "fújni". Nagyon élveztem a velük töltött időt, ettünk-ittunk, beszélgettünk, kultúrálódtunk is.






Ő az, balról a harmadik, ő legmagasabb, azért tetták hátra. Ha belegondolok, hogy egy-két éve még nagyon visszahúzódó, félénk kislány volt,  és  ma már gyerek színjátszókörbe jár, táncol, naplót ír, saját novellákat talál ki, verset ír, és fogja magát egyedül körbe néz. 

"Megyek körbe járok, de nyugiii körianyu, látni fogsz." 


Volt egy kis izgalom is az padlás építésben: madárkáink vannak. Négy csiripelő kis madárfióka. Zsófi szerint: Jaaaaj deee cuuukiiik!!:-)


Még pénteken elintéztük az anyagiakat a vízcsövek és kátránypapír-égetés ügyben, valamint leegyeztük a további teendőket: vakolás után jönnek a fűtéscsövek, utána az alaptalaj kiöntése, majd azt követően, két hét pihenő kell a talaj száradására, a mennyezet beszigetelése.




















Nincsenek megjegyzések: