2016. szeptember 21., szerda

2016 könyvei #7



A városi könyvtárban hosszas válogatás után sikerült két könnyvel kilépnem annak ajtaján.  Az egyik életem talán legvastagabb szerzeménye volt, amit pár hét után abba is hagytam. Átadom azoknak a lehetőséget, akik egy ilyen bonyolultan (és ráadásul szlovákul) írt könyvet követni tudnak. Na de essen már szó a könyvről is, amit elolvastam.:).
Ennek a regénynek a stílusa mindjárt meg is fogott. Nem mindennapi a sztori sem, és ahogy azt bemutatta a szerző, kész élvezet volt olvasni. Maga a történet közzéppontjában a keddi nők, a keddesek állnak. Nekik nevük is van: Caroline, a mident tudó ügyvéd, Estelle, aki minden helyzetben tud egy frappáns beszólást, Eva, aki az orvosi karrier helyett négy gyereke szült, mellette neveli a legnagyobb gyereket is, Kiki, a minden héten egy pasit elfogyasztó dizajntervező, végül Judith, akinek halott férjének naplója tartalmazza az egyik legszaftosabb részt.  Ők, így akárhányan is vannak, egy francia nyelvtanfolyamon haverkodnak össze, de olyannyira, hogy 15 éven kereszetül a minden hónap első kedjén beülnek a törzshelyükre, valamint havonta elutaznak egy hosszabb hétvégére. Egyenenlőre minden idilli a kapcsolatokban.
Azonban a kezdet kezdetén, Arne, Judith férje, hosszas betegség után kilehelte az utolsót is. Míg élt, írt egy naplót, melyben  egy zarándok útjáról, az El Caminóról, írja le a jegyzeteket, illetve az átélteket. Sajnos a naplót nem tudta befejezni.... Az őzvegy Judith, tisztelegve ezzel az elhunyt férj emléke előtt, végigjárja a zarandoklatot helyette is. A barátnők elkísérték, húzta őket a kaland, és a szolidaritás. Eddig ugye midenkinek világos....Na de most jönn a jóóó rész, figyeljetek!
Az öt nő felkészült az útra, bepakoltak (majdnem) mindent, ami egy ilyen kalandos útra kell. Azonban a naplóval valami nem stimmel. Hiába követték pontról pontra a naplóban írtakat, nem volt minden ugyanolyan, mint Arne szerint. Már az első kereszteződésnél, rossz irányba mentek. De csak mentek, és mentek, nem akarták szegény gyászoló Judithot megbántani. Pár nappal később, Caroline, ki más, nyomozni kezdett az ügyben. A tudta nélkül még segítő társa is akadt, Estelle személyében, aki képes volt ellopni a naplót, amire bizony Caroline-t nem tudta magát rávenni. Abban találtak egy üzenetet, miszerint a felderítést egy Samu nevő emberke segítheti. Igen ám, de Samu nem személy volt, hanem a helyi mentő megnevezése. Szerencsére, a kép alapján, a mentős felismerte Arnet, aki pedig egy Monique nevű férfihoz irányította őket tovább. Mindezt titokban kellett tartani a csapat többi tagja előtt, főkánt Judith előtt. A több napos megfeszített gyaloglás alatt midenkiből előjőtt a másik én, akit mindig is elnyomtak magukban. Felszínre kerültek olyan érzelmek,  tulajdonságok, melyekkel még soha nem találkoztak a másiknál. Eva, a nagycsaládos anya (aki egyébként egyszer a szökést is megkísérelte), úgy elengendte magát, hogy hagyta egy idegen férfi közeledését, henyélt az árnyékban a lengőágyon. Estelle, emlékezve édesapja sikereinek nehéz kezdeteire, félre téve a kényelmet és  a rimánykodást, túlélte, ahogy a szép manikűröztettet kezecskéin a nehéz kuffer cipelésétől több vízhólyag is kerekedett. Egyetlenegy nyafogás nélkül tűrte, ahogy a kifakadt vízhólyagok gyötrik a pihe-puha bőrét. Kiki, akinek eddig a karrier volt az első, még a főnök fia iránt érzett viszonzott szerelme sem tántoríthatta el, sok idő után engededt az érzéseinek, és elfogatta a szerelmet, ami egy nála jóval fiatalabb férfi adhat. Caroline, aki mindig minden helyzetben megőrizte a hidegvérét, és aki mindig minden szuper jól teljesített, most egyszeriben nem tudott uralkodni érzésein, és szinte az összelomlás szélére került,
A csapat megtudta Monique címét, ahova Judith és Eva még  az éjj leple alatt elment. Ott kitudódott egy hazugság, ami bumerángként állt bosszút Judithon. Fény derült Judith, és Caroline férje, Philipp közti viszonyra. Eva követelte Judithtól, hogy mondja el Caroline-nak az igazat. Napokig nem került erre sor, majd egy véletlenül kihalgatott telenfonbeszélgetés (Judith lés Philipp közt) Caroline megtudta a csúf igazságot. Innentől kezdve megváltozott minden. A zarándok út befejeztével a keddesek életéből eltűnt Judith, aki a bűnhődés értelmében, több hónapos önkéntes segítői munkát vállalt abban a szanatóriumban, ahol Arnet is kezelték, és ahol Monique elárulta Judith sötét titkát. Caroline elhagyta férjét, új lakásba költözött, Eva most csak saját magával törődve folytatta a zarándoklatot, ahol találkozott egy orvossal, és orvosi állást kapott Kölnben. Kikit, ifjú szerelme, bemutatta a szülőknek, aminek eredményeképpen Kikit kirúgták az állásából. De sebaj, mert az új váza tervei bejöttek, és gyártani kezdték. Az szokásos ötös helyett, egy négyes ült le a törzshelyük kandalló melletti asztalánál. A háttérben az étteremtulajdonos által zajlott szervezés segítségével ezen az estén csatlakozott a csapathoz Judith is, aki visszatért a önkéteskedésből. Caroline ennyi idő elteltével eljutott a megbocsájtás szintjére, és újból összeállt a keddi ötösök csapata.










Nincsenek megjegyzések: