2019. augusztus 10., szombat

Zero waste igyekezeteink #3

Míg nem kezdtem el jobban ismerkedni és többet tudni erről a zero waste-ről,  a szemét hova történő szállításával, illetve feldolgozásával nem igazán foglalkoztam. Nem tudatosult bennem, hogy mennyi szemetet termelünk, ezért az életmódunkban egy ideje tudatosan tettünk és teszünk változtatásokat, köszönhetően az inspirációnak Bea Jonhsontól. 

A táplálkozásban és a bevásárlás terén vezettem be először apró kis lépésenként változtatásokat. Emellett a háztartásban is bevezettem környezet kímélő megoldásokat, és nem utolsó sorba a ruházkodásban, és igyekszem egyedi, személyre szabott ajándékokat csináltatni, ahol kevés vagy nulla a műanyag. Nem mondom, hogy mindig sikerül, de sok mindent máshogy csinálok már, mint régen. És ami még nagyobb öröm, hogy férj továbbra is partner ebben. Igaz nehéz volt neki megszokni, de támogat benne, ő is látja az értelmét, és idővel saját maga jött újabb ZERO WASTE-es ötletekkel. Legújabb általa bevezetett igyekezet, hogy nagyraktáron veszi a sört, üvegeset és visszaválthatósat. 😊

Visszaolvasva az előző ilyen jellegű írásomat, sok dologban nincs változás (inkább megszilárdultak a szokások), viszont sok dologban meg haladtunk előre. 

Táplálkozás terén sok mindenből az egészségesebb alternatívát veszem már rég, de vannak új dolgok is. Tönköly lisztet, kovászos kézművés pékségben készült kenyeret és pékárút, tartósítónélküli kenőket, piacon vett házi gyümölcsöt és zöldséget (mi magunk is termesztünk pár zöldséget), házi tésztát ( karton dobozban, vagy papírzacskóban, ami fogyasztás után megy a szelektívbe), cukorból is barna vagy nád cukrot vásárolok, hentestől veszem a húst  és más hentesárút (frisset, és dobozban, hogy csökkentsük a háztartási hulladékot, darált húsnak valót is dobozban szokom, és itthon ledarálom), üveges biogazdaságban készült ketchupot, bio üveges joghurtot veszek, csapolt tejet a héten próbáltam ki (átforralás után 2-3 napig jó) hozzáadott cukor nélküli csokoládét (a DM-ben találtam tönkölylisztes, nád cukorból, kakaóvajból készült kekszet, azt szoktam tea vagy néha-néha capuccino mellé nasinak). Egy időben rendeltem házi vajat, sajtot, házhoz is szállították, de most piacon vesszük a sajtot, ugyanúgy házit és dobozban vesszük. Továbbá igyekszem kihasználni a nyári gyümölcsöket, és így már sikerült barack és szilva lekvárt befőznöm (még tervben van másból is) fűszereket is nevelgetünk, így azokat majd szárítás után üvegbe teszem, hogy télen azokat használjam főzéshez.

Spajzolgatunk télire.



A nutetla egészségesebb formája és tisztességes üzletelésből származó.




A nasit legtöbbször egy zero waste-s boltban veszem. Igazából a hely egy kávézó, de a tulajdonos minden téren igyekszik követni a hulladékcsökkentést-és mentességet. Az egyhasználatos szívószálról (amit mi is már tudatosan nem kérünk sehol sem) váltott a fémesre, minden lehetséges kommunális hulladékot szelektál, helyi házilag készített, egészséges nasikat, sütiket szolgálnak fel, kapható náluk reggeli is, az is mind minőségi alapanyagokból. Pl. kovászos kenyér házi virslivel és zöldséggel, palacsinta helyi termelőktől vásárolt gyümölcseivel, lekvárjaival, stb. És itt jó ideje mükődtett egy zero waste sarkat, ahol kimérten kaphatsz lebomló papírzacskóban kekszeket, csokis golyót, lisztet, tésztát, rizst, szárított gyümölcsöket, vegán gumi cukrot, hüvelyeseket, pattogtatni való kukoricát, kesudiót, mogyorót, és kapható nála is bio üveges jogurt, valamint csapolt ecetet és olajat is.   





Kávéfőzés terén is vannak változások. Még két éve karácsonyi ajándékként kávéfőzőt kértünk. Műanyagkapszulás volt. Egy idő után, mikor már több területen is igyekeztem nem további hulladékot termelni, kezdett foglalkoztatni ennek a kapszulás kávénak a lecserélhetősége. Gondolkoztam már, hogy rendelek neten cserélhető kapszulákat, de a netes rendelésnek nem igazán vagyok a híva, csak nagy ritkán. Aztán, talán jelzésként, kezdett csődött mondani a kávéfőző, egyre gyengébb és gyengébb kávét csinált. Sok mindennel tisztítottuk, azt hittük a vízkő  miatt, de nem. Nem akartam újat venni, de férj sokáig győzködött, hogy vegyünk darálósat. Egy döntő érv állt mellette: nem kell venni a kapszulákat, amik sok plusz csomagolással járnak. Így aztán invesztáltunk egy újba. A régit meg leadtam egy gyűjtésbe, ahol még javítható, de használható konyha gépeket is elvittek. Így sikerült egy következő levelt ugranunk: papírba csomagolt szemes kávét vásárolok (a papír megy a szelektívbe), a kávé zacc a komposztba, és nem vettem újabb tárolót a kávénak, arra a célra egy régi bon-bonos dísz dobozt használok. 

Mosásban  és a takarításban is váltottam, környezet tudatosabb mosó szereket és tisztító szereket használok. Ezen a téren több márkát is kipróbáltam. Kísérletezni kell, mert még ha ecos is, nem mindegyik távolítja el jól a szennyeződéseket. Van a csapolt alternatíva, az a fajta nekem nem igazán jött be. Így most műanyag flakonban lévő folyékony mosószert (színes ruhákhoz) és öblítőt használok, viszont újrahasznosított műanyagból vannak a dobozok és használat után megy a műanyagot (is) szelektáló zsákunkba, amibe megy ezen kívül a tejes doboz, sörös fém dobozok is. Fehér ruhákhoz papír csomagolású mosóport használok, illetve a ruhákon lévő erős szennyeződésekhez egy másik papírban csomagoltat, ami használható más célokra is. Az utóbbival pl. gyönyörűen kitisztítottam a WC-ben a mosdó lefolyóját a konyhai mosdó lefolyóját is. Úgy érzem ezek most beváltak. A fürdőszoba és WC tisztítására is környezetkímélő szereket használok, nem tartalmaznak vegyszereket.








Mióta egyre több cikkben hangsúlyozzák, hogy a ruhaipar a második ipar, ami a legjobban terheli a környezetet, mégjobban erősödik bennem a tudat, hogy jól teszem, amit teszek. Régebben is vásároltam second handben, akkor még más miatt. Most már nem szégyenlem kimondani, hogy ezért is. Viszont fontos, hogy egy minőségesebb second handet talákjunk, mert attól, hogy így ruházkodunk, még adhatunk a milyennek is. Én találtam egy jót. Széles választékkal, szép, minőségi darabokkal, gyakori árkedvezménnyel. A többi nem másodkézből vásárolt ruhám igaz újonnan vettek, de több éve hordottak, és amit már nem hordok, azokat adományként leadom egy gyújtőponton.nA ruhák terén is kerülöm a hirtelen fellángolásból való vásárlást, ami a hulladékmentesség egy elve: nem termelünk felesleges szemetet. Férj még az új ruhát pártolja, de már hangzottak el tőle kompromisszumra hajló kijelentések. 😊

Eleinte nehézkes volt mindent egyszerre megvenni, mert több helyről szerzem be a dolgokat. Ehhez idő kell.Ha valaki szeretné elkezdni, csakis kis lépésekben kezdje. Ami nekünk régen változás volt, hogy kis szütyőkben venni a kenyeret, dobozban kérni az élemiszert (fagyit is abba kérjük), hogy mindig legyen nálunk egy palack víz, hogy textil szalvétába (a belseje nem ázik át) csomagoljuk a szendvicset, mára már alap nálunk. Nélkülük szinte el sem indulunk itthonról. Ebben is lehet és jó is fejlődni, viszont mindenkinek megvan a saját tempója, így véleményem szerint értékelni és támogatni kell minden egyes kis lépést, amivel az a másik tudatosan szeretné védeni a környezetét.

Nincsenek megjegyzések: