2016. január 18., hétfő

Boldogság

   Ez egy szó. Egy nem is rövid, de nem is nagyon hosszú szó. Áll magán-és mássalhangzókból. Ennyit már biztosan tudunk róla. De mi mást tudunk még? Tudjuk-e mit jelent, mit rejt magában ez a nem túl hosszú szó. Mikor használjuk? Mikor vagyunk boldogok? A mai világban nem minden ember tudja ennek a szónak a tartalmát, vagy, hogy mi van mögötte. Főleg azért, mert vagy nem találkoztak vele, vagy mert már a szemük előtt van, csak nem szól rájuk, hogy "hahó itt vagyok, csak meg kell fogni, belém kell kapaszkodni". Ha az ember a boldogság keresésének stádiumában van, gyakran abba a csapdába esik, mint más hozzá hasonló társa. Nem tudja, merre mennjen, melyik irányba induljon el, ahhoz hogy ráleljen.  Csak vár és vár, útközben pedig minnél több anyagi jólétet szeretne bebiztosítani a családjának, és önmagának, remélve, hogy az a híres, nevezetes boldogság egyszercsak bekopogtat az ajtójukon. Az ő ajtójukon. Vagy akár egy olyan ajtón, amely lakásban nem az anyagi jólét a minden. A 82.-dik lakásban a 8. emeleten.
     Az emberek általában abban bíznak, hogy a menő kocsijukhoz, a nagy villájukhoz, a játékokkal telitömött szobához, a drága vacsorákhoz és ruhákhoz majd a boldogság is társul. Ezek után felteszem a kérdést. Vajon az a férfi akinek menő kocsija van, de szerető felesége nincs, az boldog? Vajon az a házaspár, aki hatalmas villában él, de gyerekek nem rajongják körbe, azok boldogok? Vajon az kislány/kisfiú, akinek szobája telis-tele jobbnál-jobb játékokkal, de egyedül játszik, az boldog? És vajon azok a nők/feleségek, akiket párjuk minden nap drága étterembe viszi és elhalmozza szebbnél szebb ruhákkal, azok boldogok? Szerintem erre nem nehéz válaszolni. Valahol meg kell találni az arany középutat, és elsősorban nem tárgyaktól várni a csodát. Azt a csodát, mikor az ember rátalál arra a pillanatra, érzésre, amikor már nem a menő kocsik,  drága vacsorák, játékok és márkás ruhák jelentik a boldogságot, hanem a dolgok mögé is látnak...A boldogság egy adott helyzetben egy a testet elöntő érzés, amit nem tudunk megmagyarázni, nem tudjuk befolyásolni, vagy időzíteni, hogy na akkor most azt fogom érezni, amit kell. Váratlan pillanatokban önti el az ember szívét, felmelegítve azt. Nincs rá egyenlet, amit ha megoldunk, boldogok leszünk életünk végéig.



 És hogy mi vezérelt a mai, nem rendhagyó blogbejegyzés megírásához? A minap kezembe került egy nemrég megkedvelt szlovák havilap még decemberi száma. Számos közismert személynek tették fel ugyanazt a kérdést: mit jelent maga a szó boldogság, mikor vagy boldog? Érdekes volt olvasni és figyelni, hogy kinek mit jelent boldognak lenni. Elmondhatom, és talán senki számára sem meglepő dolog, középpontban a család állt. Továbblapozva találkoztam egy cikkel, amiben egy tanácsot osztottak meg minden olvasóval: teremtsünk magunknak boldogságot. Ezzel a kijelentéssel kapcsolatban készítettek egy összeállítást azon dalokból, filmekből és gondolatokból, melyek  segítenek boldoggá tenni minket.

Top 10 dal:

  1.  Supertramp - The Logical Song
  2. Maroon 5 -Sugar
  3. Pharell Williams - Happy
  4. Johny Hates Jazz - Shattered Dreams
  5. Jamiroquai - Seven Days in Sunny June
  6. Bruno Mars - Marry you
  7. Desireless - Voyage Voyage
  8. Outkast - hey Ya!
  9. The Police - Every Breath you Take
  10. U2 - Pride (In the Name of Love)

Top 10 film:

  1. Igazából szerelem
  2. Kellékfeleség
  3. Egyszerűen bonyolult
  4. Kavarás
  5. Marley és én
  6. A csajok bosszúja
  7. Római vakáció
  8. Ünneprontók ünnepe
  9. Az életművész
  10. Minden végzet nehéz

Top 10 gondolat:

  1. Ha túlságosan elfoglalt vagy, hogy mosolyogj, akkor túlságosan elfoglalt vagy.(ismeretlen szerző)
  2. A boldogság nem a cél, a boldogság az út. (ismertlen szerző)
  3. Mindent elérhetünk, no de nem egyszerre.(Oprah Winfrey)
  4. A siker az, ha megkapjuk, amit akarunk. A boldogság az, hogy azt akarjuk, amink van. (Dale Carnegie)
  5. Minden perccel, mikor feszült és ingerült vagy, elvesztesz 60 másodperc boldogságot. (Vadya Sury)
  6. Boldogságot nem vehetsz, de fagyit igen, és az majdem ugyanaz. (ismeretlen szerző)
  7. A boldogság olyan, mitn egy a csók. Valakivel meg kell osztanod, hogy élvezd.(Bernard Melzer)
  8. Lehet az életed nem a happyendről szól, hanem az egész történetről.(ismeretlen szerző)
  9. Ne keresd a boldogságot. Hozd létre magadnak.(ismeretlen szerző)
  10. A boldogság olyan mint  a lepke. Minnél jobban próbáljuk elkapni, annál fürgébben surran el. De ha másra összpontosítunk, csöndben az öledbe repül.(ismeretlen szerző)

Nincsenek megjegyzések: