2016. március 16., szerda

Sorozatajánló #1: Downton Abbey


  Mostanában, miután elfogyasztottuk a Grace klinika eddig kijött magyarul szikronizált részeit, kerestem az újabb sorozatokat, melyeket érdemes nézni. Erre a sorozatra, amiről a mai poszt szól, a TV-ben bukkantam rá, teljesen véletlenül és őszintén mondom nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyen sorozat vesz rá, hogy leüljek a TV elé. Stílusában merőben eltér a sebészek életét bemutató nálunk nagy sikert aratott sorozatnál.


  Ez egy angol-amerikai koprodukcióban készült kosztümös dráma sorozat, ami bemutatja a Titanic elsüllyedés utáni időszakot a család életében, az akkori férfi-nő kapcsolatokat, a "nagy emberek" és azok alkalmazottai közti viszonyokat, és a változásokat, melyeket Anglia Németországgal háborúba való állása hoz. Mindezen fordulatokon egy angol lord dinasztia életébe betekintve mehetünk végig. Azon tény mellett, hogy a sorozat részei történelmi fordulatokat és családon belüli viszályokat dolgoz fel, számomra ami még különleges, az ahogy akkoriban a nők öltözködtek, éltek, kötelességből férjhez mentek, agogy szolgáikkal bántak, ahogy a férfiak nagy tisztelettel voltak a nők iránt, melyet viselkedésük minden helyzetben tükrözött is. Egyszerűen elbűvöl az, ahogy szépen és udvariasan beszéltek egymással, hogy adtak a viselkedési illetve társadalmi normákra, az ahogy a nőlnek minden helyzetben nőnek kellett maradnia, hogy egy icikepicike folt se essen a hírnevén és becsületén. Ja és persze azok a káprázatos ruhaköltemények, hogy nem volt mindegy milyen öltözékben jelent megy pl. egy délutáni teázáson, vagy a esti közös családi vacsorán. Ennek kapcsán egy meghatározó pillanat volt, mikor Lady Sybil-t várták a vacsora előtt,  aki akkor mutatta be új ruháját. Ami egy nadrágos overál féleség volt...Az első nő a családban, aki akkoriban ilyet viselt. Nadrágot!! Na de, hogy mélyebben is megismerkedjetek a filmmel( Kriszta sógornőm ezt a részt kihagyhatja), olvassátok el az évedaok áttekintését.

Első évad

 Az első rész a Crawley család és annak szolgálóinak életét a Titanic elsüllyedésének éjszakája utáni napon kezdi el ismertetni. Az évad utolsó része pedig 1914. augusztus 4-én az első világháború kitörésével ér véget. A történet a Crawley család vagyonának, rangjának és birtokainak férfi örökösére fókuszál, emellett azonban fontos szerepet kap Lady Mary szerelmi élete is. A dráma bonyodalmát az adja, hogy a Titanic elsüllyedésekor meghalt a család vagyonának az örököse, aki Lady Mary vőlegénye is volt, így a pénz és a birtok egy Manchester-ben élő rokonra száll, akit a család még csak nem is ismer, hiszen Lord Grantham néhai apja hitbizományt hozott létre a birtok megmentésére, melyben megfogalmazódik, hogy Downtont és a hitbizományba foglalt pénzt, mely a jelenlegi Lord Grantham feleségének hozománya, csakis férfi örökös örökölheti.



Második évad
Az évad a Somme-i csataval (1916) kezdődik és a spanyolnátha járvány elterjedésével (1918) ér véget. Matthew Crawley, Thomas Barrow, és William Mason harcolnak a háborúban. Az ír sofőr Tom Branson, azonban nem harcol Angliáért. Lady Sybil feladva arisztokratikus pozícióját nővérnek áll, hogy segíthessen a sebesülteken.

Harmadik évad

 A harmadik évadban Mary és Matthew összeházasodnak. Sybil és Tom Branson megérkezett Downtonba, az első gyermeküket várják. Eközben Downton anyagi problémákkal küszködik.

Negyedik évad

 Lady Mary Crawley gyászolja elhunyt férjét, Matthew-t aki hat hónappal korábban vesztette életét tragikus autóbaleset következtében. Matthew épp a kórházban volt feleségénél és újszülött fiánál, George-nál, és hazafelé tartott a kastélyba, amikor az autója felborult és Matthew elhunyt.

 A negyedik évad felvételei 2013 februárjában kezdődtek meg. Az ötödik évadot 2014-ben vetítették. 2015, március 20-án hivatalosan is bejelentették, hogy a sorozat véget ér a 2015-ös hatodik évaddal.

Ötödik évad
 Ebben az évedban Lady Edith sorsa kerül az előtérbe, akinek személye eddig nagyrészt háttérbe szorult, aki még mindig hajadon, és testvérével Lady Maryvel(aki özvegy lett) újra férjet keres, és úgy tűnik nem hiába. Valamint egy gyilkosság okozta kedélyek is megnyugodni látszanak.


Hatodik évad
Lady Mary egy autóversenyzőbe (Matthew Goode) szeret bele, és egy ideig ezt csak a rangon aluli hivatás miatt tették szóvá, és csak az évad második felében került szóba. Edith is végre a helyére került az évad során, szakmailag és magánéletileg is, eddig meglehetősen antipatikus volt, és jól esett végre nem csak boldognak, hanem céltudatosnak, határozottnak látni. Tom hozta a szokásos figurát, szerencsére nem szeretett bele semmilyen tanítónőbe. Robert és Cora modernizálódásnak indultak, ők is szimpatikus szerepet kaptak, negatív hátulütőktől menteset. A lenti világba a Carson házaspár természetesen egészen új színt hozottBates házaspár is boldogabb fejezetet nyithatott (és ez a dolog fonákja is, Anna problémája normál embernek nem boldogságot jelent, ahogy ezt több ízben a szereplők is megjegyezték), az ő szerelmük és Carsonék házassága között is finoman érdemes különbséget tenni.


Nekem személy szerint Lady Sybill áll hozzám a legközelebb, mint szereplő. Kis vadóc, aki szárnycsapásait a politika terén próbálja ki, harcol a nők egyenjogúságáért, segít munkát találni Gwennek, a szobalánynak, és ő az első a család női tagjai közül, aki nadrágot is viselt, és aki nem fél nővérnek állni a háborúban.




Balról: Lady Sybill, Lady Mary és Lady Edith


A szép ruhaköltemények.


Egyenlőre a második évadnál tartok, és egyre jobban kezd "magába szívni" Downton.








Nincsenek megjegyzések: