2015. december 20., vasárnap

A karácsony legfontosabb szimbólumai


Anyuéknál kezembe akadt egy női magazin és műsormelléklet karácsonyi kiadása. Belelapoztam, é ssok érdekes témával találkoztam, mint pl. mit vegyünk fel karácsonykor, illetve Szilveszterkor, melyek a karácsony jelképei, ünnepi italok felnőtteknek és gyerekeknek, hogyan vészeljük át  a karácsonyi extra mennyiségű táplálék bevitelét (mivel akkor is enni kell ha nem vagy éhes, gondolom ezt már mindenki tapasztalta), valamint  az ünnepi horoszkóp elmondja milyen karácsonyi készülődés is jellemző ránk, de többet megtudhatunk még a szilveszteri, és újévi szokásokról is. Több cikk is megfogott, és úgy érzem ez  a magazin táppontot ad a következő posztjaimhoz. Az első, mint olyan téma a karácsony főbb jelképei fogott meg. Jellemző rám, hogy szeretek utánajárni a dolgoknak, mi miért fontos, mi a háttere és miért jelkép.

Akkor usgyi neki:

fenyő- Már a kereszténység előtti időkben is mágikus erejűnek vélték az örökzöld fenyőfákat, mivel ezek a téli hidegben sem fagynak meg, és zöld leveleiket sem veszítik el. A fenyő a keresztények szerint az örökkévalóság szimbóluma.




harang- A harang az angyalok érkezését jelzi, és a karácsony hangulatát idézi. Hangja rezgésbe hozza a levegőt, és ezzel pozitív energiával tölti meg a környezetét. A pogányok démonűző hatást tulajdonítottak neki.



ragyogó csillag- Amíg a gömb alakú díszek a bolygókat jelképezik, addig a csillag-csúcsdísz formájában a karácsomnyfa tetején- a Nap szimbóluma. A keresztények szemében pedig egyben a Jézus születését jelző betlehemi csillag jelképe


gömb alakú díszek- A gömb a teljességet jelképezi, a gömbdíszek pedig a Földet és a bolygónkat körülvevő kilenc másik égitestet szimbolizálják. Fontos ezért, hogy legalább kilenc gömbdísz biztosan legyen a karácsonyfán.



ezüst, arany, piros- Az ezüst árnyalatai a Hold szimbolikus színei. Egyben a gazdagságé is, ezért érdemes néhány ezüstszínű gömbdísszel is ékesíteni a karácsonyfát. Az arany és az ezüst a férfi és a nő, valamint a Nap és a Hold színe. A gazdagságot idézi, ezért minél több van belőlük a fán, annál szerencsésebb évre számíthatunk a babona szerint. A piros a termékenység, az élet és a halál, az Újszövetségben pedig a bűn az engesztelés, a vezeklés, valamint az áldozat jelképe. A karácsony egyik legkedveltebb színe, mellyel azonban óvatosan bánjunk: a túl sok piros feszültséget kelt, és könnyen terhessé válhat.

dió-  Kezdetben nem díszítették olyan pazar módon a karácsonyfát, mint manapság. Csupán termések és szalagok kerültek rá. A dió ma is fontos karácsonyi jelkép: a bölcsességet szimbolizálja.



alma- A karácsonyfát a néprajzkutatók összefüggésbe hozzák a Tudás fájával, melyről Ádámnak és Évának nem lett volna szabad ennie. Karácsonykor az alma az eredendő bűnre és a tudás megszerzésére emlékeztet.





csillagszóró-  A ragyogó fényű csillagszóró a betlehemi csillag jelképe, mely Jézus születésének hírnöke volt, és amely mutatta az utat a napkeleti bölcseknek. A csillagszóró emellett a folytonosan fellángoló, majd kihunyó élet szimbóluma.







szaloncukor- Ez a hagyomános édesség, mely az angyalokat és segítőiket testesíti meg, nem hiányozhat egyetlen karácsonyfáról sem. A szaloncukor francia eredetű őse már a 15. században megszületett, hozzánk azonban csak a 19. században jutott el német közvetítéssel.



gyertya-  A gyertya  a keresztény vallásban Jézust jelképezi. Miközben fényt ad, maga is megsemmisül, ahogyan  Jézus is meghalt azért, hogy halálával megváltsa az emberiséget. A láng, a kanóc és az olvadó viasz a Szentháromságnak felel meg, a test a szellem és a lélek együttese.

Nincsenek megjegyzések: